Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, melyet a “Rendben” gomb lenyomásával el tud fogadni. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan mérjük a vérnyomásunkat és EKG-t okoskarkötővel vagy okosórával?

Smartos.hu

Sok okoskarkötőben vagy okosórában már elérhető a vérnyomásmérő* és EKG diagram készítő* funkció is. 

A vérnyomásmérés okoskarkötővel vagy okosórával nagyon hasonló a hagyományos eszközzel történő vérnyomásméréshez.

Egy nagy különbség van, amire figyelni kell, hogy egy vérnyomásmérő okosóra vagy okoskarkötő csak egy személyhez passzol. Ez a technika miatt van így, le is írom miért. A méréseket a készülék hátoldalába integrált optikai PPG szenzor(ok) végzi(k). A mérés elindításakor a szenzor zöld vagy piros fénnyel világítja át a bőrfelületet, megvilágítva az erek falát. A róluk visszaverődő fényből határozza meg a szenzor az értékeket, emellett a vérnyomásmérési érték megállapítása statisztika alapú számítási mechanizmus alapján működik. A megfelelő mérésekhez a készülék hátoldalán található szenzor jó minőségű optikai jeleire van szükség.

A lenti beállítások és lépések elvégzésére feltétlenül szükség van az eszköz helyes működéséhez. (Ez a leírás egy általános leírás, kizárólag a nálunk megvásárolt órákra, karkötőkre vonatkozik. Az adott óra típusra vonatkozó teljes kalibrálás, mérések menete és körülményei a Használati utasításban érhetőek el!) Amennyiben ezeket a beállításokat és kezdeti beüzemelést nem végzi el, úgy az okosóra nem megfelelő adatokat közöl, és minden esetben az alapértelmezetten kalibrált adatokat fogja mutatni bármilyen felületre helyezve (Hiszen a fény vissza tud verődni).

A lenti beállításokat csak egyszer kell megcsinálni, utána már telefon nélkül is, az általunk kalibrált adatokat is felhasználva fogja meghatározni az értékeket a készülék. Ha nagyobb eltéréseket tapasztal, de legalább havi gyakorisággal, érdemes újrakalibrálni az eszközt.

  1. Fontos, hogy a hátlapi szenzoron lévő fóliát távolítsuk el, ha van rajta, és óvatosan tisztítsuk meg a szenzort.
  2. Helyezze fel az órát a bal kezére, kb. 1.5 cm-rel beljebb a csuklócsonttól, feszesen, de ne túl szorosan.
  3. Az okoskarkötőt vagy okosórát okostelefonunkhoz kell csatlakoztatni a hozzá illő alkalmazáson keresztül és megadni a személyes adatainkat (kor, súly, magasság, átlagos (Hagyományos (orvosi) vérnyomásmérővel mért) vérnyomásérték) és elmenteni azokat.
  4. Ezután az első mérést érdemes telefonos alkalmazásból indítani, amennyiben ez lehetséges.
  5. Viseljük az órát kb. 3 napig folyamatosan, és legyen bekapcsolva az automata mérés (amennyiben lehetséges), hogy a szenzor hozzászokjon a bőr felületéhez. A mérések pontossága folyamatosan javulni fog.

 

Amire figyeljünk mérés során:

1. Az okosórát egyszerre csak egy személyhez lehet kalibrálni. Ne használja a méréseket, ha más személyhez lett kalibrálva a készülék, csak újrakalibrálást követően.

2. Amennyiben hagyományos vérnyomásmérővel is teszteli az órát, akkor érdemes először az órával mérni, majd utána a hagyományos mérővel. Ha fordítva végzi, teljen el legalább 10 perc a két mérés között, hogy a véráram helyreálljon.

3. A mérési mechanizmus időtartama alatt helyezzük a karunkat úgy, hogy az eszköz lehetőleg a szívvel azonos magasságban legyen és nyugalmi állapotban legyünk. A mérések időtartama alatt lélegezzünk egyenletesen és ne beszéljünk.

4. Az EKG diagram készítéséhez és visszanézéséhez sok esetben a telefonos kapcsolat mindenképp szükséges, a nagyobb kijelző miatt kényelmesebb a diagram követése és ellenőrzése. EKG diagram készítés előtt győződjön meg arról, hogy nem túl száraz a bőrfelület az óra hátlapi elektródái alatt. Amennyiben a mérés nem indul el, hibát jelez, vagy szakadozik, akkor nedvesítse be az óra alatti csukló részt és a diagram készítése során ne mozogjon.

 

Tippek:

• Ne végezzünk mérést víz alatt!

• Ne végezzünk méréseket 0 °C alatti hidegben!

• Méréseknél ne fordítsuk a szenzorokat csuklónk belső oldalára, hanem kijelzővel felfelé viseljük.

• Mérés előtt érdemes kb. 5 percet nyugodtan tölteni.

• Az eszközt hordjuk lehetőség szerint bal kézen.

• Dohányzás, alkohol-, kávé-, teafogyasztás közben vagy után a normálistól eltérő adatokat kaphatunk.

 

*Fontos kiemelni, hogy a mérések ugyan sokszor egész pontosak, de ezek az eszközök nem hitelesített orvosi műszerek. Az ilyen tudású okosóra és okoskarkötő nem orvosi pontosságú műszer és klinikailag nem hitelesített, kizárólag fitnesz- és tájékoztatási célt szolgál. Nem orvostechnikai vagy gyógyászati segédeszköz, nem helyettesíti a hagyományos mérőeszközöket és az orvosi vizsgálatokat, emiatt szívbetegeknek és cukorbetegeknek nem ajánlott! Minden adat és mérés kizárólag személyes használatra szolgál, és nem használható orvosi diagnózis felállításához, orvosi kezelés eszközeként, gyógyszer-adagoláshoz, vagy bármilyen más egészségügyi célra. A készülék használata előtt konzultáljon orvosával! Rosszullét esetén, azonnal forduljon orvoshoz! Ne hozzon orvosi döntéseket anélkül, hogy orvosával konzultálna! A készülék és az alkalmazás által elérhető egészséggel kapcsolatos információkat nem szabad orvosi tanácsnak tekinteni. Szakmai tanácsért kérjük forduljon orvoshoz! A felhasználóknak nem szabad klinikai intézkedéseket hozniuk vagy értelmezniük az eredmények, előrejelzések alapján anélkül, hogy konzultálnának egy képzett egészségügyi szakemberrel.

(A kép alatt folytatódik)

 

 

Ha mindez tetszett, akkor még itt olvashat okosórákról vagy okoskarkötőkről.

Itt találja a vérnyomásmérő EKG okosórákat vagy okoskarkötőket!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog okoskarkötő Okosóra