Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadja. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mire jó egy okosóra? Mit tud egy okosóra?

Először tisztázzuk mi az az okosóra. Egy egyszerű karóra okos funkciókkal, vagy egy okoseszköz ami mutatja az időt is?
Mind a kettő értelmezés igaz, de egyik sem teljes. Egy okosóra valóban jelzi az időt és dátumot, mint egy hagyományos óra, de ez csak egy a számtalan funkció közül. Még az olcsó okosórák is ennél bővebb tudással rendelkeznek. Sok közülük egy okostelefon funkcióit tudják. Manapság inkább egyre jobban a fizikai teljesítményünk méréseire helyezték a gyártók a hangsúlyt. Így nagyon sok esetben már vérnyomásmérő, pulzusmérő, vér-oxigénmérő, testhőmérő, vércukormérő funkciót is találunk bennük.* Nem hiányozhatnak persze a már alap funkciónak számító, lépésszámláló, alvásmonitor és sportmódok sem. Igazából lassan egy életviteli tanácsadóvá válnak, de persze fenntartásokkal. 

 

 

Első körben az általános funkciókat mutatom be röviden, amelyek a legtöbb típusban megtalálhatóak, majd a fent említett többi speciális működést.
(A funkciói természetesen a típustól függnek, ebben a listában összeszedtük a legtöbb funkciót)

A legtöbb okosóra alapfunkciója közé sorolható: Tárcsázó, Hívásnapló, Üzenetek, Ébresztőóra, Naptár, Számológép, Hangrögzítő, Stopper, Gesztusvezérlés, Zenelejátszó vagy kamera irányítása, de vannak olyan órák, amelyekben beépített kamerát találunk, melynek képeit vagy videóit Memóriakártyára menti az óra.

A következő funkciók a fitness – és sport okosórákban található meg, de ahogy fent is említettem ezek akár elegáns okosórában is megtalálhatóak:
Lépésszámláló, Alvásfigyelő, Pulzusmérés, Vérnyomásmérés, Pihenésre / Mozgásra figyelmeztetés. Ezek a funkciók segítik gazdájuk egészségi állapotát megfigyelni, elemezni és javaslatot tenni, hogyan tudják fejleszteni. Néhány esetben ezek vízálló okosórák is.

Térjünk rá a speciális működésű okosórákra.

  • Egy okosóra három különböző módon is tud működni. SIM kártya nélkül, de Bluetooth kapcsolattal csatlakoztatva az okostelefonhoz vagy SIM kártya nélkül, de nem csatlakoztatva a telefonhoz. De a 3. megoldás a kedvencünk. Ezek a SIM kártyás okosórák. Ezek tudnak SIM kártyával önállóan működni, tudnak anélkül is és tudnak telefonhoz csatlakoztatva. Így ezek a legtöbb lehetőséget magában rejtő eszközök.

  • Ha az okosórát mindenfajta kapcsolódás nélkül használjuk (nincs benne SIM kártya, nincs csatlakoztatva a telefonhoz Bluetooth-on) akkor is számos funkciót tudunk használni. A fent említett alapfunkciókat illetve a fitnesz funkciókat is. De ebben az esetben is érdemes legalább naponta egyszer csatlakoztatni telefonhoz, hogy frissítse az adatokat. Véleményünk szerint ez olyan, mint okostelefon internet nélkül, vagyis nincs kihasználva az összes lehetőség.

  • Ha az okosórát csatlakoztatjuk Bluetooth segítségével a telefonhoz, akkor már információkat kapunk a telefon értesítéseiről. Azaz ha jön egy SMS, email vagy egy Facebook / Viber üzenet akkor az óra ezt jelzi. Több esetben ilyenkor vissza is tudunk írni az óráról, de azt, hogy ki írt és mit, a legtöbb esetben látni fogjuk. Emellett még a hívásokat is tudjuk kezelni. Ha jön egy bejövő hívás, az óra jelzi a hívót és fel tudjuk venni az órán is a hívást. Ekkor kihangosítva halljuk a másik felet. De hívást is tudunk indítani, akár a tárcsázóból, akár a szinkronizált névjegyeink egyikét is fel tudjuk hívni. Így elég, ha a telefon csak meglapul a zsebünkben vagy a táskánk mélyén, és egy alkalmazást futtatunk rajta, ami Android és iOS rendszert használóknak is elérhető.

És elérkeztünk a SIM kártyás okosórákhoz.

Ezek az eszközök képesek teljesen önálló eszközként működni, miután SIM kártyát tettünk bele. (De természetesen tud az előző két módon is funkcionálni). Teljes mértékben tudja kezelni a hívások, üzeneteket, mobilinternetet, mint egy hagyományos okostelefon. Tehát nem szükséges hozzá egyáltalán telefon, az óráról indíthatjuk a hívást. Ezeket még egy olcsó SIM kártyás okosóra is tudja.

Sok esetben ezek a típusú órák teljes Android operációs rendszerrel vannak szerelve, azaz ezek az okosórák tudják magyar nyelvet, elérhető az Google Play Áruház, így bármilyen alkalmazás letölthető az órára! (Facebook, Viber, Chrome böngésző, Waze, Google Maps stb.) És igen, nem véletlen, hogy kettő navigációs program szerepel a listán, ugyanis ezek az okosórák GPS-t is tartalmaznak. Így akár a csuklónkról is tudunk navigálni, mobilnet segítségével. És hogy, ne menjen mindig a mobilinternet, WIFI hálózatra is tudunk csatlakozni az órával. Teljesen olyan, mint egy Androidos okostelefon, csak kisebb méretben. Elsőre a gépelés furcsa lehet a kis képernyőn, de kb. 10 perc után rááll az ujjunk a megfelelő szögre, és zökkenőmentes lesz.

Ezek a funkciók, ahogy fent is említettem típusonként eltérően jelennek meg, de a termékoldalakon, pontosan meg van határozva, hogy az okosóra mit tud.

További okosórás cikkhez kattints ide.

 

*Az okosórák kizárólag fitnesz- és tájékoztatási célt szolgálnak. Nem orvostechnikai vagy gyógyászati segédeszközök, nem helyettesítik a hagyományos mérőeszközöket és az orvosi vizsgálatokat, emiatt szívbetegeknek és cukorbetegeknek nem ajánlott! Minden adat és mérés kizárólag személyes használatra szolgál, és nem használható orvosi diagnózis felállításához, orvosi kezelés eszközeként, gyógyszer-adagoláshoz, vagy bármilyen más egészségügyi célra.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Okosóra