Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, melyet a “Rendben” gomb lenyomásával el tud fogadni. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az okostelefonok története és fejlődése

Az okostelefonok története és fejlődése

Annak ellenére, hogy az okostelefonok (Smartphone) napjaink technikai sikertermékei és hatalmas népszerűségük továbbra is szakadatlan, nincs pontos definíciója, mit is lehet alatta érteni. A legbeszédesebb megfogalmazást Rick Roesler – HP kézi eszközök - részleg alelnöke – egyik prezentációjában hangzott el: „… Az okostelefonok számítógépek, amikkel beszélni is lehet…”. Igazából egy mini számítógép, ennek ellenére azonos vagy nagyobb tudással és hardveres teljesítménnyel, mint egy normál PC. Lehet használni munkához, tanuláshoz, kikapcsolódáshoz, vezetéshez, időtöltéshez, videó vagy dokumentumszerkesztéshez, sporthoz, filmnézéshez, kapcsolattartáshoz és nem mellesleg telefonálni is lehet vele. Mindezen tevékenységeket kötöttségek nélkül bárhol, bármikor.

Különböző applikációkkal, programokkal még több is kihozható egy okostelefonból, így még inkább a felhasználó érdeklődési köréhez szabható. Ezenkívül a kommunikáció és a gyors adatátvitel is alapfeltétel egy okostelefonnál. Ilyenek például a Bluetooth, NFC chip, melyekkel másodpercekre csökken két készülék közötti adatátvitel, valamint ezekkel a modulokkal más eszközöket is a telefonhoz lehet párosítani, mint például kihangosító, de az NFC chipnek köszönhetően még a vásárlás is kivitelezhető. A magas minőségű fényképezőgép kamerával és GPS alapú navigációs rendszerek alkalmazása már olcsóbb modellekben is alapkövetelmény.

A memória bővíthetősége szintén elvárt. Akár memóriakártya, akár egy pendrive is ráköthető a készülékre, de ha kevés lenne a fizikális tárolóhely jelenleg 256Gb maximális bővíthetősége, a felhőszolgáltatások korlátlanságában mindenki megtalálja a számára optimális megoldást. Emellett elvárt egy okostelefontól, hogy mint egy „normális” PC, operációsrendszerrel rendelkezzen. Jelenleg 3 fő operációs rendszert különbözettünk meg: Android, iOS, Windows Mobile. Az egyes technikai újdonságok és funkciók, amelyeket egy adott gyártó kifejleszt, hamarosan más gyártó készülékében is manifesztálódik. És a fent említett minden tulajdonság egy tenyérben is elfér, a felhasználó mindent elér pár kattintás alatt a nagyméretű érintőképernyőn, amelynek mérete és technológiája szintén folyamatosan fejlődik. Jelenleg a technológiai cégek próbálnak az energiafelhasználás problémájára megoldást találni, ezzel növelve a jelenleg átlagosan 2 napos üzemidőt.

A kezdeti nagy súlyú és terjedelmű, autó csomagtartójában tárolt készülékeket az évek során felváltották a könnyebb készülékek, amelyeket már táskában is lehetett hordozni, majd az első kézi mobiltelefont Martin Cooper feltalálta és 1973. április 3-án kezdeményezte az első mobilhívást Motorola típusú készülékéről. Az idők során a méret és súly folyamatosan csökkent és ezzel fordított arányban egyre nőtt a mobiltelefonok népszerűsége. Megjelentek a kézi számítógépek (PDA – Personal Digital Assistant). Kis teljesítményűk ellenére a vállalati szférában voltak elterjedve és számos cég adta alkalmazottainak munkaeszközként. Rezisztív kijelzőjét érintőceruzával lehetett kezelni és operációsrendszerrel is rendelkeztek. De nem volt egyszerű a használata, mert nem volt felhasználóbarát.

Később a 2000-es évek elején megjelent az első okostelefon is, ez volt az Ericsson R380. Ez a maiakhoz képest még nem volt olyan nagy tudású, de jóval több funkcióval rendelkezett, mint kortársai. Az érintőkijelzővel és a WAP (Wireless Application Protocol) internetezési lehetőséggel igazi különlegesség volt. 2001-ben a Nokia dobta piacra első okostelefonját a 9210-es típusú kommunikátort. Nagy sikert aratott üzleti felhasználásban, a színes a 640×200 pixeles, 4,5"-os belső kijelzője és hardvere, amely egy 52 MHz-s 32 bites ARM9 processzor, amit 8 MB RAM támogatott meg. A 2007-es évben Steve Jobs – egykori Apple elnök – által prezentált iPhone áttörést hozott az okostelefonok piacára. Egyszerű, letisztult kezelőfelület, amit bárki tud használni; kapacitív kijelző (ujjakkal irányítható); erős hardver; sok funkció és szép forma együttesen, vásárlók millióinak tetszését nyerte el és sok gyártó számára példaképpé vált. Szinte mindegyik ma is működő gyártó kihozta már akkor saját okostelefonját. A korábban említettek mellett: Samsung, HTC, BlackBerry, Sony, Alcatel. Sorra jelentek meg az új funkciók, az egyre jobb kamerák, a nagyobb és szebb felbontású kijelzők (AMOLED, IPS), az erősebb és kisebb akkumulátorok, valamint új kommunikációs csatornák és érzékelők (giroszkóp, gyorsulásmérő, fényérzékelő).

Innentől kezdve folyamatosan kerültek piacra az újabbnál újabb készülékek, innovatívnál innovatívabb funkciók és technikai megoldások minden gyártó termékpalettáján.

Mostmár az okostelefonok hardveres szintje olyan magas, hogy nem ritka a 10 magos processzor, 8Gb RAM, hatalmas, akár 256Gb-os belső tárolóhely. Ez a technikai fejlettség körülbelül egy 2012-es átlagos PC teljesítményének felel meg. A további tulajdonságok, mint például a kamera is egy normál kézi fényképező képminőségével vetekszik. Ennek tudatában, ki lehet jelenteni, hogy hamarosan elfog jönni az az idő, – ha még el nem jött – amikor csak egy eszközre lesz szükség minden fajta tevékenység elvégzéséhez.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog