Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadja. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

5 indok, amiért hasznosak az okosórák és okoskarkötők sportoláshoz

Smartos.hu
2019. 03. 22. 15:32:00

Mindenki tudja, hogy sportolni jó és könnyű, de jól sportolni már nagyobb odafigyelést igényel. Számtalan olyan helyzet van, amikor számszerűsíteni kell a sportolás eredményét. Nem feltétlenül kell csak profi sportra gondolni, sőt kezdőknél, haladóknál akár még fontosabb is tud lenni a mozgás követése.

A viselhető okoseszközök ebben segítenek. Nevezhetjük őket sportórának vagy fitness karkötőnek is, hiszen mindenki emlékezhet még a mellkasra tehető pulzusövre vagy a stopperes sportórára. De azok egy-egy funkcióra lettek kihegyezve. De egy okosóra vagy okoskarkötő sok olyan funkciót tartalmaz, ami segíti a mozgás eredményességét. Egy eszközben benne van minden, amire szükség lehet. A következő 5 pontban összeszedtük, melyek azok a hasznos funkció ezeknek a „kütyüknek”, amelyek segítenek nekünk edzés közben.

(Fontos, hogy az összes funkció nem mindegyik modellre jellemző, mindenképp a termék leírását vegyék figyelembe, ez egy összegzés)

  1. Az okoskarkötők és okosórák egész nap elemeznek

Egy jó minőségű okosórát vagy okoskarkötőt nem csak abban az 1-2 órában viselünk, amikor edzünk, hanem egész nap rajtunk tud lenni. Kényelmes, jól néz ki és hasznos. Miért? A napi rutinban tudjuk hány lépést teszünk, mutatja az elégetett kalóriákat, a megtett távot. Persze ezen felül még edzünk is, de jól követhető, hogy addig mennyit fogyasztottunk el kalóriából. Ha valaki irodában dolgozik, egész nap gép előtt ül, nem biztos, hogy elég csak este edzeni, hiszen egész nap kell kicsit mozogni. Egy okoskarkötő jelezni tud, ha túl sokat ültünk egyhelyben, ilyenkor elég elsétálni egy kicsit az iroda egy másik pontjára, hogy a vérkeringésünk jó legyen. Nos, ha ez nem lenne elég, akkor még éjszaka is vizsgál minket, ha úgy akarjuk. Alvás közben regenerálódunk, fontos, hogy jó legyen. Az okoskarkötők nagy többsége tudja figyelni alvásciklusunkat, mennyi volt a mélyalvás az egész alvásunkból. Ezt is tudjuk fejleszteni, hogy jobb eredményeink legyenek.

  1. Pulzusmérés és vérnyomásmérés okoskarkötőben*

Ahogy feljebb említettem, a pulzusöv már a múlté. Az okoskarkötőkben és okosórákban már beépített szenzorok figyelik a csuklón a pulzus és vérnyomásértékeket. Ezek a funkciók szintén egész nap elérhetőek, sőt akár automatikusan minden órában megmérik az aktuális értékeket, melyeket vissza lehet nézni a telefonunkban. Vannak olyan órák vagy karkötők, amelyek edzés közben figyelik a pulzus ingadózását, így az edzés végén látjuk, mennyire volt hatékony az edzésünk, mennyire tudtunk zsírégetésben maradni vagy épp mikor volt túl magas. Akár ezt edzés közben kis rezgéssel jelezni is tudja az óra vagy karkötő. A vérnyomásmérés szintén nagyon fontos, egyelőre a folyamatos mérés még nem elérhető, de véleményem szerint hamarosan elérhető lesz a folyamatos vérnyomásmérés okoskarkötőn is.

  1. Több sportmód, a pontos mérésért

Ha épp kerékpározol, akkor miért lenne fontos a lépésszám? Éppen ezért, egyre több okosórában elérhetőek a választható sportmódok. Ez azt jelenti, hogy ha elkezdünk sportolni valamit, akkor a listából ki tudjuk választani ezt a mozgásformát és az, arra jellemző méréseket méri az óra. Egy példa rá: Ha elmegyünk futni, kiválasztjuk a futás programot és ilyenkor az óra rögzíti az útvonalat, sebességet, pulzusszámot, átlagos km időt, emelkedést. Ha kiválasztjuk az úszást, akkor az óra rögzíti a sebességet, karcsapások számát, leghosszabb siklást stb.

Tehát az adott sportra jellemző értékeket fogja elemezni az óra, így egy nagyon pontos eredményt adni a végén.

Általában az órákban a következő sportmódok elérhetőek:
beltéri futás, terepfutás, focizás, kerékpározás, úszás, túrázás, aerobic, tenisz, síelés

  1. Nem fogsz lemaradni semmiről

Edzés után kimész a telefonodhoz és millió értesítés, nem fogadott hívás. Simán előfordulhat, hogy nagyon fontos dologról maradunk le, csak mert nem vagyunk elérhetőek. Ha edzés közben az okoskarkötőnk vagy okosóránk össze van kötve a telefonunkkal Bluetooth segítségével, akkor jelzi az értesítéseket, e-maileket, így ha fontos felvennünk a telefont, akkor ki tudunk menni és felvenni, ha meg nem, akkor nem kell megszakítani az edzést felesleges értesítés miatt.

  1. Az eredmények motiválnak

Ahogy fent írtam, mindent rögzítenek az okosórák és karkötők. Ezeket az eredményeket vissza lehet nézni a telefonunkban, akár hónapokra visszamenően is. Ez hatalmas segítség tud lenni sportolás közben, hiszen tudjuk honnan hova jutottunk el, mennyit fejlődtünk, mennyivel lettünk jobbak. Ez jól tud jönni edzésnapló készítése során is, de akkor is, ha épp rosszabb passzban vagyunk és nincs kedvünk mozogni.

Ha mindez tetszett, akkor még itt olvashat okosórákról vagy okoskarkötőkről.

Ha pedig úgy döntött, megnézi milyenek, ezek az okosórák vagy okoskarkötők, itt szedtük listába őket: Kattints ide!

 

*Az okosórák kizárólag fitnesz- és tájékoztatási célt szolgálnak. Nem orvostechnikai vagy gyógyászati segédeszközök, nem helyettesítik a hagyományos mérőeszközöket és az orvosi vizsgálatokat, emiatt szívbetegeknek és cukorbetegeknek nem ajánlott! Minden adat és mérés kizárólag személyes használatra szolgál, és nem használható orvosi diagnózis felállításához, orvosi kezelés eszközeként, gyógyszer-adagoláshoz, vagy bármilyen más egészségügyi célra.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog okoskarkötő Okosóra