Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban találsz.

Termékek Menü

Mit tud egy okoskarkötő?

2017. 09. 29. 00:00:00

Mit tud egy okoskarkötő?

Ahogy az előző részben írtam, egy okoskarkötő tényleg rengeteg funkcióval van felszerelve, de az hogy mit tud egy okoskarkötő, azt most árulom el részletesen.

2 fő témára lehet osztani a funkciókat: Sport és egészségmegőrző funkciók, kényelmet segítő funkciók.

Kezdjük először a kényelmet segítő funkciókkal.

A legtöbb okoskarkötő képes telefonnal történő összekapcsolás után jelezni a telefon értesítéseit, azaz telefonhívások, SMS, ébresztőóra, Facebook üzenet stb. Így nem szükséges elővenni a telefont a zsebünkből, mert lehet nem is fontos.
Egy másik hasznos funkció: Egy okos karkötő képes jelezni, ha a telefonunkat elhagytuk vagy nem találjuk.

Hogyan működik?

A karkötő a telefonnal össze van kötve Bluetooth kapcsolaton keresztül. Ha ez a kapcsolat megszűnik, mert túl távolra kerül (kb.10méter) a két eszköz akkor a karkötő egyből jelez, így elkerülhető a telefon eltulajdonítása. A másik része ennek a funkciónak szintén jól tud jönni.
Képzeljük el, reggel van, sietünk dolgozni, de nem tudjuk hova tettük a telefont a nagy kapkodásban, a karkötő kiválasztjuk a telefon megkeresését és egyből „megcsörgeti” a telefont a távolból, így egyből megtaláljuk.

Akkor most nézzük meg az aktivitásmérő - egészségi állapot figyelő funkciókat.

Van - az általánosságban minden karkötőben elérhető – lépésszámláló, mely a megtett lépéseinket tartja számon. Be tudunk állítani célt is, hogy adott nap hány lépést szeretnénk minimum megtenni. Ebből jön a következő funkció a megtett távolságmérő. Alaptípusoknál egyszerűen kiszámolja a karkötő, hogy egy lépés, mondjuk 70 centi, akkor 1000 lépésnél 700 méter, de profibb megoldásoknál ez GPS alapú, azaz a telefon GPS-ét használja a karkötő.
Még egy olcsó fittnesz-karkötő is tudja számolni az elégetett kalóriákat, ami szintén hozzájárulhat az egészségesebb életmód irányába. És természetesen edzésnél, edzésnapló vezetésnél nagyon jól tud jönni.

El is értünk, a leghasznosabb funkciókig. Ez nem más, mint a pulzus és vérnyomásmérés. Valljuk be, senki sem szeretne egy felkarra felszerelhető vagy csuklóra rögzíthető pumpás vérnyomásmérővel rohangálni, csak azért mert az orvos azt kérte, hogy minden órában mérje meg a vérnyomást. De szerencsére egy okoskarkötő ebben is tud segíteni. Azok a sportkarkötők, amelyekbe ilyen szenzorok és érzékelők vannak szerelve, képesek erre. Egyszer be kell állítani a személyes adatokat (nem, kor, súly, magasság stb.) és onnantól kezdve az okoskarkötő óránként méri a pulzust és a vérnyomást, valamint akár még a véroxigén-szintet is. Nem kell nézegetni az órát és írogatni az eredményeket, mert a karkötő eltárolja a napi adatokat, telefonnal párosítva pedig több hetet, hónapot vissza lehet nézni.  De akár manuálisan is elindítható egy-egy mérés. Akinek vérnyomásproblémái (alacsony vagy magas vérnyomás) elképesztően hasznos lehet ez az okoseszköz.

A CIKK A KÉP ALATT FOLYTATÓDIK

Ha eddig még nem győztelek meg, hogy végre készítettek valami igazán okosat, akkor még egy funkciót bemutatok. Ez pedig a mozgásra-ösztönző jelzés. A karkötő kis rezgéssel jelzi, hogy túl sokat (45-60 perc) ültél egy helyben ideje kicsit mozogni, kinyújtózni, de akár arra is jól tud szolgálni, hogy be kell venni egy gyógyszert vagy inni kell.

A teljesség kedvéért, egy ilyen okoskarkötő, még éjszaka is figyel Rád. Figyeli és elemzi alvásod minőségét, megmutatja mennyi idő volt az igazi pihentető mély alvás, hányszor ébredtél fel. Ezt jó tudni és fejleszteni, mert megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nélkül, a szervezet nem tud fejlődni és egészségesen működni.

A cikk írásakor ezek voltak egy fitness fő funkciói, remélem nagy rálátást kaptál, mire jó egy okoskarkötő – sportkarkötő, persze a következő években csak nőni fog a karkötők népszerűsége és tudása, akár majd vércukrot vagy folyamatos edzéselemzést is várhatunk tőlük.

A következő részben leírom, hogyan válasszunk okoskarkötőt magunknak vagy ajándékba.

Érdekel a téma? Az összes okoskarkötős cikket ide kattintva találod.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog okoskarkötő
Garancia