Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadja. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan használjuk a drónt?

Hogyan használjuk a drónt?

Már rég volt, amikor az első drónt reptettem meg, de egy visszaemlékezés megformálásában, elmesélem, hogyan repüljünk egy drónnal.
Egy drón magabiztos reptetéséhez kb 5-6 óra gyakorlás szükséges, ha még előtte soha nem reptettünk hasonlót sem. Ekkor már az erősebb széllökéseket is ki tudunk egyensúlyozni.

Miután kézhez kaptuk a drónunkat, érdemes minden védőfelszerelést feltenni rá. Propeller védőkeret, landoló lábak vagy keret. Majd töltsük fel teljesen az akkumulátort lehetőleg USB kimenetről.

A használati útmutató szerint ismerkedjünk meg a távirányító működésével. Alapesetben minden távirányítóra jellemző, hogy kettő joystick segíti az irányítást, középen a bekapcsoló gombot találjuk, és több funkciógombot (headless mód, trimmelés, kamera indítás, 360 fokos forduló, automata landolás stb.) A bal oldali joystick felfelé irányuló mozgásával a drón több „gázt” kap és felszáll, míg a jobb oldali karral előre hátra vagy jobbra balra tudunk haladni. Első használat előtt óvatosan bánjunk minden iránnyal, tapasztaljuk ki mekkora mozgatásra, mennyire mozdul el a drón.

Ezt követően, keresni kell egy viszonylag nagy teret (drón méretétől függően). Egy jó terület arról ismerszik meg, hogy nyílt, jól belátható és kevés akadály van rajta, de egy kisebb drónhoz elég a nagyszoba is. Próbáljunk meg száraz, szélcsendes időben menni. Vízszintes felületre helyezzük a drónt, párosítsuk össze a távirányítóval és indulhat is a reptetés.

A bal kart óvatosan toljuk felfelé, míg a jobb kart középen tartjuk, addig adjunk több gázt, amíg elérjük a 70-100 cm-t. Ezután tartsuk a magasságot, majd lassan szálljunk le. Ilyenkor már szétizzadt a tenyerünk, nehogy baj történjen. :D

Ezt próbáljuk meg többször, hogy érezzük, mekkora gázra van szükség ehhez. Ezután jöhet a bemelegítő-négyzet. Ennek a lényeg, hogy a jobb karral óvatosan egy négyzetet rajzolunk le a levegőben: Jobbra-Előre-Balra-Hátra. Ezt gyakoroljuk többször, ha már megy, akkor szélesíthetjük a négyzetet. Próbáljunk meg folyamatosan magasabbra is menni és lépkedni a szinteken. Ha már biztosan tudjuk tartani a drónt, kipróbálhatjuk a funkciókat, a kamerát, FPV-t stb.

A drón alapfogalmakat itt találod.

A CIKK A VIDEÓ ALATT FOLYTATÓDIK!

Mire figyeljünk, hogy hosszú élettartama legyen a drónnak?

  • Az akksit USB portról töltsük fel, ne fali töltőből, mert lehet gyorsabb úgy, de csökkeni fog a kapacitás.
  • Ha több tartalék akksink van, akkor is 15-20 perc repülés után hagyjuk pihenni a motort, mert túlmelegszik.
  • Kerüljük az akadályokat és a poros vagy túl magas fűves területeket.
  • Ha elakad az egyik propeller vagy felcsavarodik valami a fogaskerékre vagy csak egyszerűen leesik a drón, AZONNAL vegyük el a gázt. Ne a távirányítót kapcsoljuk ki, egyszerűen húzzuk le a gázkart. Ezután nézzük át a drónt, sérült-e vagy eltömődött-e valami rajta, ha igen akkor próbáljuk megtisztítani óvatosan vagy hozzák el hozzánk, a szervizbe.
  • Minden reptetés után javasolt, az egész drónt átnézni és letakarítani, kifújni a port, óvatosan kihúzni a fű és egyéb szálak a motor körül.

További Drón tippek és cikkeket ide kattintva éred el!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Drón