Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadja. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Drón alapfogalmak, avagy mit tud egy drón?

Az előző részben leírtam, mitől drón egy drón. A mostani részben a már nem játék drónokról fogok írni.

Mit is tud egy drón?

Egy - már nem játék – drón képes kamerázni, fotózni, lebegni, GPS alapon tájékozódni, tud élőképet közvetíteni stb. Na már most ez annyira sok funkció, hogy egy mondatba képtelenség beleírni, hogy érthető legyen, így a funkciókat külön-külön fogom leírni. Egyfajta drón alapfogalmak szótárt kialakítva.

Kamerás drón:
Olyan drón, amelyre gyárilag szerelve van egy kamera modul, így SD kártyára vagy valamilyen adathordozóra tudja rögzíteni a repülésről készült videót. A gyári kameramodulok általában HD videókat készítenek. Tehát a felbontásuk 1280x720 pixel. Viszont a fényképezési képességei viszonylag gyengébbek. Általában 2MPx-es képeket tudnak készíteni. A legtöbb esetben a távirányítóról indítható el a felvétel vagy állítható meg. Így kezünkben az irányítás.

A középhaladó- profibb drónoknál van lehetőség úgynevezett kamera keret vásárlásra is. Ezzel a kerettel a gyári kameramodul helyett egy profi akciókamerát lehet szerelni a drónra. Ezek a keretek képesek a legtöbb akció vagy sport kamerát rászerelhetővé tenni a drónra, így sokkal minőségibb és nagyobb felbontású képeket videókat készíthetünk vele. Még az olcsóbb verziók és rendelkeznek optikai képstabilizátorral, így a remegés is kiküszöbölhető.

FPV:
A fentiből kiindulva jogosan merül fel, miért csak visszanézni lehet a kameraképét, miért nem lehet, aközben nézni miközben repül a drón. Erre találták ki az FPV-t (First- Person View). Azaz miközben a kamerás drón repül élő adást közvetít. Így a drón olyan magasra és messze is mehet, amit mi szabad szemmel már nem biztos, hogy látunk. Az FPV segítségével viszont mindent látunk. Az élőképet nézhetjük akár monitoron keresztül, akár a távirányítóhoz szerelhető LCD képernyőn, vagy ami a legegyszerűbb okostelefonunk képernyőjén. Mostanában pedig ami elterjedőben van az a Virtuális valóság szemüveg használata. Így tényleg az az érzésünk lehet, hogy a drónon vagyunk.

Vissza a bázisra funkció:

Amennyiben a drónt már nem látjuk, akkor ezzel a funkcióval abba az irányba tudjuk állítani ahonnan indult a drónt. Ennek egy tovább fejlesztett módja, amikor a távirányító mellé le is száll magától a drón.

Lebegés:

Ez funkció általában kizárolag haladó vagy profi drónokban található meg. Akár egy helikopter a drón egy azon pont felett és magasságban lebeg. Így tökéletes közvetítésre.

GPS alapú tájékozódás:

A profi drónoknál jellemző a GPS alapú irányítás. A drón rendelkezik egy GPS modullal, így számítógép segítségével meg tudjuk adni milyen útvonalon repüljön, és a drón ilyenkor automatikusan útjára indul. Ez tökéletes megoldás biztonsági cégeknek ipari parkok, gyárak megfigyelésére.

Remélem ismét tudtam valami hasznosat és okosat összehozni.

Találkozunk a következő részben!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Drón