Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban találsz.

Termékek Menü

Okoseszközök térhódítása

Okoseszközök térhódítása 

Az okostelefonok is idővel elvesztik piaci pozíciójukat és különlegességüket, mert a technika fejlődésével egyre kisebb méretű, egyre nagyobb teljesítményű eszközök kerülnek a felhasználók látókörébe. Ez nem azt jelenti, hogy az okostelefonok eltűnnek, csak kiegészítő eszközöket fejlesztenek, amelyek teljesen lefedik a mindennapi tevékenységeket és az okostelefon egy központi eszközként fog szerepet játszani, amivel minden más okoseszköz kapcsolatban áll.

A történelem során mindig az volt jobb pozícióban, aki vagy erősebb, vagy fejlettebb volt. Napjainkban sincs ez máshogy; csak jelenleg a technológia olyan mérhetetlen iramban fejlődik, hogy követni is nehéz. Ez természetesen a fejlesztőknek és a technológiai iparágnak kiváló piaci helyzetet biztosít. Ugyanis az erősebb piaci helyzettel rendelkező államok milliárdokat invesztálnak a hadsereg és hadiipar fejlesztésébe, és amikor már elavulna a katonai technológia, az eszközöket vagy terveket eladják technológiai cégeknek, akik ezeket a közemberek számára is elérhetővé teszik.

Első lépésben természetesen horribilis összegekért árulják a „katonai” eszközöket, de nagyon gyorsan esik az árúk, főleg mert megjelennek azok a – általában kínai – cégek, akik lemásolják ezeket, így jóval nagyobb közönség számára elérhetővé válnak. 

Ez az új technológia már szó szerint az emberek életének részévé válik. Már évek óta lehet kapni okos háztartási eszközöket (hűtő, televízió, mosógép, fűtés – és redőnyszabályozó), amelyek valóban megkönnyítik sok ember életét. De véleményem szerint, a legtöbben 40%-át nem használják ki készülékük tudásának.

Ezen kívül megkülönbözetünk olyan eszközöket, amelyeket lehet hordani, viselni, mint egy ruhát, ezek az úgynevezett „wearable tech”, azaz a testen hordható technológia. Ilyenek többek között az okosórák, okosszemüvegek, okosgyűrűk és karkötők.

Viselhető okoseszközök

Akinek igénye van, és aki nem sajnálja rá a pénzt, vehet okosórát, amivel – anélkül, hogy elő kéne venni az okostelefont – lehet irányítani azt, beszélgetni vele, mint a Knight Riderben Michael. „SIM kártyát is tehetünk bele, így önállóan is tud csatlakozni az internetre vagy WIFI-n keresztül is van erre lehetőség, üzeneteket fogad és küld, nem kell, hogy kéznél legyen a mobil. Akkora az óra kijelzője, hogy a beépített alkalmazások grafikonjai tökéletesen látszanak. Az alvás, mozgás és pulzus változását is kényelmesen követni tudjuk az órán, nem kell átvinni az adatokat a mobilra. Tíz évvel ezelőtt körülbelül ekkora volt a legjobb okostelefonok kijelzője, és már azokon is lehetett az interneten böngészni.” Igazán fejlődőképes és kivitelezhető ötletnek látszik ez a projekt és egyre kelendőbbek lesznek az amúgy most sem drága okosórák. Akkor lenne a leghatékonyabb, ha energiafelhasználása alacsonyabb lenne, így több mint egy napot bírna és az okostelefon funkcióit és képességeit teljes mértékben helyettesítené. Jelenleg az Apple okosórája a legújabb a piacon, az Apple iWatch. A hírnév ellenére, 1000 dolláros ára és rövid üzemideje miatt nem kelendő. A hagyományos órakereskedők is valószínűleg piacra fogják dobni a saját márkás óráikat, amelyek okosórás tudással lesznek felvértezve.

De felmerültek olyan extrém elképzelések is, mely szerint az emberek karján lenne az érintőkijelző. „Egy karkötőbe nagyon apró projektort és nyolc érzékelőt szerelnének, ami a felhasználó karjára mutatna. Az eredmény: egy testre vetített kijelző.

A közelségérzékelők érzékelik, hol van a felhasználó ujja vagy ujjai, és így tudnak kapcsolatba lépni a kivetített képpel, amely egy Androidos eszköz felülete lehet. A karkötőbe – Cicret Bracelet – raktak még rezgő modult, ledet az értesítésekhez. WIFI-vel, Bluetooth-tal és microUSB-vel tud kapcsolatot teremteni a külvilággal. 16 és 32 gigabájtos változatokban lesz majd kapható. Az ígéretek szerint a felhasználók e-maileket küldhetnek és fogadhatnak majd, játékokat is játszhatnak. Össze lehet majd párosítani az okostelefonokkal, de a hangfunkciókat érthető módon nem tudja lekezelni.

Az alapító Guillaume Pommier szerint egy éven belül kapható lehet, 400 dolláros áron.

Pár év és megjelennek az okosfogkefék és egyéb egészségi állapotra ügyelő eszközök (szívritmusfigyelő karkötő, vércukorszintet mérő okos kontaktlencse). Sokat tudnak majd segíteni az okos evőeszközök és tányérok azoknak, akik ételallergiával küzdenek, mert az ezekben elhelyezett mikró érzékelők elemezni tudják az ételt, de a fogyókúrázok számára is egyszerűsítést jelent, mivel a kalóriákat is számon lehet tartani velük. Az eszközök folyamatosan kapcsolatban állnak az okostelefonokkal és jelentéseket küldenek az étkezési szokásokról a felhasználónak. De még a háziállatokra is gondolnak a feltaláló tudósok így a közeljövőben számítani lehet olyan okosnyakörvre, amely a kutya egészségi állapotáról ad információt a gazdának. „Az okosnyakörvre vezeték nélküli érzékelőket szereltek, amik folyamatosan vizsgálják a kutya életjeleit, és időben figyelmeztetést küld, ha betegségre utaló jeleket lát. A nyakörv figyeli a testhőmérsékletet, a légzést, a pulzust, az állat aktivitását, és az elégetett kalóriákat is számon tartja. Miközben a kutya játszik, eszik és alszik, a szoftverek összevetik a kapott információkat más, fajspecifikus adatokkal. Ez hatalmas segítséget nyújt az állatorvosoknak is a diagnózis felállításában.

„A következő öt évben rekordsebességgel bővül világszerte a viselhető okos eszközök piaca, amelyről a Berg Insight azt állítja, hogy 2019-ben már legalább 168 millió darabot adnak el belőlük. A skandináv piackutató szerint az éves átlagos növekedési ütem ezen időszakig eléri az 54,7 százalékot. Az erőteljes dinamikát igazolja a tavalyi és az idei adatok közötti különbség is, míg 2013-ban még kevesebb, mint 6 millió okosóra, okosszemüveg az ugyancsak ide tartozó egészségügyi monitorozó eszközök, fitnesz karkötő talált gazdára, ebben az évben ez a mutató már átlépi a 19 milliót is.”- derül ki egy 2014-es online technikai magazin cikkéből. Így megállapítható, hogy ezen újdonságok közül még sok tesztfázisban van, de számos gyártó okosórái vagy egészségügyi karkötői már a piacon vannak és szeretik a vásárlók. Abban az esetben, ha a kísérleti fázisban lévő eszközöket, mint okosgyűrűt – és szemüveget a gyártók alaposan kidolgozzák és kifejlesztik illetve az átlag felhasználó számára is elérhetővé teszik őket, nagyon meg fogják könnyíteni a tulajdonosok életét, így a sci-fi filmekben látható technológiák a mindennapok részévé fognak válni.

Okosházak

Olyannyira terjedőben van a trend, hogy az emberek körbeveszik magukat okoseszközökkel, hogy komplett okoslakások kidolgozásán dolgozik többek között a Google, Nest nevű platformja és az Apple, HomeKit keretrendszere. A külön tervezés helyett viszont egységesség lenne szükséges az elterjedés érdekében. Az okoslakások lényege, hogy minden elektromos eszköz a lakásban egy központi, felhasználó által irányított rendszerhez van kötve.

„… Nagy értéke van annak, hogy az eszközök képesek egymással összehangoltan működni, és hogy az otthonok tudnak alkalmazkodni a lakókhoz, nem fordítva…” – mondta a Whirlpool egyik vezetője a 2015 CES szakkiállításon.

A felhasználó mindenről kap értesítést okostelefonjára. Követheti a lakás szobáinak hőmérsékletét, változtathatja a termosztátot, ki-bekapcsolhatja a légkondit. De a készülék az idő múlásával egyre okosabbá válik azáltal, hogy tanul a felhasználó időbeosztásából, szokásaiból, tartózkodási helyéből, időjárási adatokból és a múltbéli használatból. A lámpák bekapcsolását automatikusan fémviszonyokhoz igazíthatja, a redőnyöket szintén. Ezenkívül a felhasználó, telefonján keresztül a kamerák segítségével nézheti meg, hogy mi történik a lakásban.

Így a Gartner cég előrejelzése szerint, 2020-ra 25 milliárd internetre kapcsolódó tárgy lesz a világon, a 2015-ös 4,9 milliárd adatkapcsolatra képes tárgy helyett. Ennek ellenére nem szabad a teljes irányítást az okoseszközök kezébe adni, mert bármennyire is okosak és hasznosak is, még nem mérlegelnek úgy, mint egy ember. „Az ilyen eszközök tervezői sokszor a legalapvetőbb biztonsági szempontokat sem veszik figyelembe, a felhasználók gondatlansága pedig közhelynek számít, így a hálózatra kapcsolódó használati tárgyak tömeges terjedése óriási biztonsági kockázatokat hordoz.”

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Okosóra okoskarkötő
Garancia