Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban találsz.

Termékek Menü

Android Okostelefon használati utasítás

ANDROID OKOSTELEFON HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

A készülék tisztítása:

Kezelje óvatosan a kijelzőt. A kijelző üvegből készült és megkarcolódhat vagy eltörhet. Az ujjlenyomatok és egyéb szennyeződés eltávolításához használjon puha, sima felületű ruhát, mint pl. kamera lencsetisztító kendő.

Ha általános tisztító csomagot használ, ügyeljen arra, hogy a tisztító folyadék ne érje közvetlenül a kijelzőt. Nedvesítse be a tisztító kendőt a folyadékkal.

A készülék külső felületét (a képernyő kivételével) nedves ruhával tisztíthatja meg.

A készülék üzembe helyezése:

A képekkel illusztrált mellékelt gyári utasítás alapján helyezze a készülékbe a SIM kártyá(ka)t és a memóriakártyát. Amennyiben szükséges, a hátlap levétele után helyezze be az akkumulátort vagy távolítsa el a fóliát a már előre behelyezett akkumulátor érintkezőiről.

A SIM kártyák és a memóriakártyák nagyon óvatos kezelést kívánnak! Ügyeljen rá, hogy a kártyák ne hajoljanak el behelyezéskor. Mindenképpen távolítsa el az akkumulátort, de legalább kapcsolja ki a készüléket a SIM kártya vagy a memóriakártya behelyezéséhez. Amennyiben nem távolítja ez, zárlatot okozhat, amely a készülék végleges meghibásodását jelentheti!

Az akkumulátor töltése:

Csatlakoztassa az adaptert a készülékhez, majd a fali aljzathoz. A kis akkumulátor ikon az akkumulátor töltése alatt zöldre vált. Az első használat előtt ajánlott az akkumulátor 5-8 órás teljes töltése. Ügyeljen arra, hogy az akkumulátor ne merüljön le teljesen, ne hagyja azt kisülni. A teljesen lemerült akkumulátorral a készülék töltőre csatlakoztatva sem lesz bekapcsolható, amíg az akkumulátor minimális töltöttségi szintet el nem ér. Az akkumulátor teljes töltöttségét egy telített állandó fehér ikon jelzi az értesítő sávon. A teli akkumulátor ikon azt jelzi, hogy a töltés még folyamatban van, akkor is, ha 100% jelenik meg töltöttségi szint jelzéseként a Beállítások → A telefonról → Állapot menüpontban.

Ajánlott a készülék töltése kikapcsolt kijelzővel, bekapcsolt kijelző mellett töltve a töltés nem biztos, hogy teljes lesz. A mellékelt töltőt használja. Ne használja a készüléket erősebb töltővel, mert a készülék meghibásodhat és erre a jótállás nem terjed ki. Töltés közben a készülék erősen melegedhet, de ez normális jelenség.

Megjegyzés: alacsony energiaszint esetén a készülék folyamatosan figyelmeztet erre és töltés nélkül kikapcsol. Ha a készülék nem indítható be, hagyja töltőn 5-10 percig és próbálja meg újra a bekapcsolást.

A töltés befejeztével távolítsa el a kábelt a telefonból, majd a fali aljzatból.

 

A készülék be-, és kikapcsolása:

A mellékelt töltővel (szükség esetén plusz adapterrel) töltse fel az akkumulátort teljesen. Az USB kábel illesztésénél legyen nagyon figyelmes, mert csak a hosszabb oldalával felfelé (a kijelző felé) csatlakoztatható. A be-, kikapcsoló gombot tartsa nyomva 3 másodpercig. Ekkor a készülék bekapcsol. A kikapcsoláshoz tartsa megint nyomva a be-, kikapcsoló gombot, majd válassza a Power Off (Kikapcsolás) lehetőséget. A készülék újraindításához válassza ekkor az Újraindítás lehetőséget.

Energiatakarékosság és képernyőzár:

Ha a beállított időn belül nem érinti meg a képernyőt, akkor a készülék energiatakarékos üzemmódba vált, a képernyő elsötétül és lezárásra kerül. Ebben az esetben nyomja meg a Bekapcsoló gombot a feloldó ikon megjelenítéséhez. Ez megakadályozza, hogy nem kívánt művelet legyen végrehajtva. A képernyő feloldásához kövesse a képernyőn megjelenő utasítást. Később a képernyőzár típusa módosítható vagy megszüntethető.

A készülék olyan funkciókat is kínál, amellyel az üzemidő jelentősen meghosszabbítható. A Beállítások/Akkumulátor menüben kiválaszthatja, az akkumulátorkímélő lehetőséget, ezzel korlátozódnak a háttérfolyamatok is.

PC csatlakozás:

Ha a telefont USB-kábellel a számítógéphez csatlakoztatja, az Értesítés panelen értesítés jelenik meg, például „Médiaeszközként csatlakoztatva”. Az értesítésre koppintva a következő lehetőségek közül választhat:

 • Médiaeszköz (MTP): Válassza ezt, ha médiafájlokat, például fényképet, videót vagy csengőhangot szeretne átmásolni a telefon és a számítógép között.
 • Kamera (PTP): Válassza ezt, ha csak fényképet és videót szeretne átmásolni a telefon és a számítógép között.
 • USB hibakeresés: Ebben a módban hibakeresést végezhet. Ezután a telefon adatait a számítógépen futó programokkal kezelheti. (Fejlesztői mód szükséges)

Alapok:

Első bekapcsolás után, amennyiben nem magyar nyelvű a készülék, a Settings/Language and Input menüben válassza ki a magyar nyelvet.

A telefonon három érintő gomb van.

 • Menü gomb: Az utóbbi applikációk megtekintéséhez tapintson ide.
 • Kezdőképernyő gomb: A ikonra koppintva az alapértelmezett kezdőképernyő jelenik meg.
 • Vissza gomb: A megérintésével az előző oldalra lehet visszatérni, vagy be lehet zárni a futó alkalmazást.

Az alkalmazások elindításához érintse meg a kívánt alkalmazást egyszer. Az ikon áthelyezéséhez tartsa, lenyomva hosszan majd húzza el a kívánt helyre.

 

Értesítések és gyorsbeállítások:

Az Értesítések panel a nem fogadott hívásokról, az új üzenetekről és a folyamatban lévő tevékenységekről, például fájlletöltésről értesít. A Gyorsbeállítások panel a gyakran használt beállításokat, pl. a Fényerőcsúszkát, WIFI, Bluetooth, GPS, Adatkapcsolat, Audió Profilokat, Elemlámpa kapcsolót tartalmazza.

 • Az értesítések megtekintéséhez egy ujját csúsztassa felülről lefelé a képernyőn.
 • Az értesítések panel bezárásához egy ujját csúsztassa alulról felfelé a képernyőn.
 • Egy értesítés figyelmen kívül hagyásához jobbra vagy balra csúsztassa át az ujját az értesítésen.
 • Minden értesítés figyelmen kívül hagyásához koppintson az Értesítések panel alján található ikonra.
 • A gyors beállítások megnyitásához húzza le egy ujját a képernyő tetejétől kétszer vagy két ujját egyszer.
 • A gyors beállítások bezárásához húzza fel egy ujját a képernyő aljától kétszer vagy két ujját egyszer.

 

Hívások kezdeményezése és fogadása:

A kezdőképernyőn érintse meg a Telefon lehetőséget. A billentyűzet segítségével, adja meg a telefonszámot, majd érintse meg a zöld hívás ikont. Amennyiben a névjegyzékből tárcsázna, válassza ki a megfelelő kapcsolatot és érintse meg.

Két SIM kártya esetén:

Amennyiben két SIM kártyát használ, átnevezheti és megváltoztathatja a színüket a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében. Amennyiben nem szeretné használni valamelyik SIM kártyát, le is tilthatja azt a kapcsolóval. Beállíthatja az alapértelmezett kártyát adatforgalomhoz, hívásokhoz és SMS-ekhez, amennyiben több SIM kártyát kíván használni. Amennyiben két SIM kártyát használ és nincs alapértelmezett SIM kártya megadva, tárcsázáskor, a felugró ablakból válassza ki azt, amelyikről a hívást indítani kívánja.

 

Hívás fogadása bejövő híváskor:

 • Húzza a középső ikont jobbra a fogadáshoz.
 • Húzza a középső ikont balra az elutasításhoz.
 • Húzza a középső ikont a híváselutasítás SMS-selhez.

Lehetőségek beszélgetés közben

 • Hívás hozzáadása: megjelenik a billentyűzet, így Ön hívhat mást.
 • Tartás: a beszélgetés tartásba helyezése és visszavétele.
 • Lezárás: a mikrofon ki - vagy bekapcsolása.
 • Rögzítés: a beszélgetés felvételének indítása vagy leállítása.
 • Tárcsázó: a billentyűzet megjelenítése vagy elrejtése.
 • Hangszóró: a hangszóró ki - vagy bekapcsolása.
 • A hangerőt a hangerő-gombbal is lehet növelni és csökkenteni.
 • Aktuális hívás befejezése.
 • Bluetooth: Átváltás más audió-kimenetre, ha csatlakoztatva van.

Névjegyek kezelése:

 • Új névjegy hozzáadása:

1. Nyissa meg a Címtár alkalmazást.

2. Koppintson a + ikonra.

3. Írja be a kapcsolat adatait.

4. Koppintson a Névjegy hozzáadása.

 • Kapcsolat keresése

1. Nyissa meg a Címtár alkalmazást.

2. Tegye a következők valamelyikét:

A névjegyek listáját fel-le görgetve keresse meg a kívánt kapcsolatot. Tipp: A névjegyek listájának jobb oldalán betűk segítik a gyorsabb keresést. Egy betűre koppintva az azzal kezdődő kapcsolatnevek jelennek meg. Koppintson a keresés mezőre és írja be a kapcsolat nevének első betűit.

 • Névjegy törlése

1. Nyissa meg a Címtár alkalmazást.

2. Hosszan érintse meg a bejegyzést, majd koppintson a Névjegy törlése lehetőségre.

 • Kapcsolat importálása

1. Nyissa meg a Címtár alkalmazást.

2. Nyomja meg a Menü gombot, majd tapintson az Importálás/exportálás ikonra.

3. Tapintson az Importálás belsőtárhelyről lehetőségre, válassza ki a kívánt fájlt/fájlokat majd tapintson az OK gombra.

 • Kapcsolat exportálása

1. Nyissa meg a Címtár alkalmazást.

2. Nyomja meg a Menü gombot, majd tapintson az Importálás/exportálás ikonra.

3. Tapintson az Exportálás a tárhelyre lehetőségre.

 

Üzenet küldése:

Az Üzenetek alkalmazással szöveges és multimédia-üzeneteket elküldésére van lehetőség.

1. Nyissa meg az Üzenetek alkalmazást.

2. Koppintson a + ikonra.

3. Koppintson a címzett szövegmezőre és írja be a kapcsolat nevét vagy telefonszámát. A beírás során megjelennek a beírt betűkkel kezdődő kapcsolatok. Jelölje ki a megfelelő kapcsolatot. A + ikonra koppintva több címzettet is hozzáadhat.

4. Koppintson az üzenetmezőbe és írja be az üzenetet. Amennyiben szövegmezőbe kattint, az automatikusan felugró virtuális billentyűzet jelenik meg. Az ékezetes karaktereket a megfelelő billentyű hosszú megnyomásával hozhatja elő. A SHIFT gomb megnyomásával nagybetűket írhat.

Tipp: Ha egy multimédia-üzenetet szeretne küldeni, kattintson a gombra a médiaobjektum típusának kiválasztásához, mint pl. kép vagy video fájl, azután csatolja a kívánt médiaobjektumot az üzenethez.

5. Koppintson a à ikonra.

 

Hálózatok beállítása:

 • WLAN csatlakozás
  • Lépjen a Beállítások> WLAN menüpontra.
  • A WLAN bekapcsolásához koppintson a WLAN kapcsolóikonra.
  • Ha szükséges, a> Frissítés lehet őségre koppintva megkeresheti a használható WLAN hotspotokat.
  • Megjegyzés: a kapcsolódáshoz érvényes WLAN hotspotokat van szüksége.
  • Az internet-csatlakozáshoz koppintson a listában az egyik WLAN hotspotra.
  • Megjegyzés: Védett hálózat esetén be kell írni a felhasználónevet és a jelszót.

 

 • Adatkapcsolat
  • Menjen a Beállítások> Adathasználat> SIM1 (vagy SIM2).
  • A bekapcsolásához koppintson a Mobiladatkapcsolat kapcsolóikonra.
  • Megjegyzés: Szüksége van egy érvényes SIM kártyára adatszolgáltatással. Ha nem rendelkezik, SIM kártyával vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval. Vigyázat, többletköltséget jelenthet a mobilkapcsolat.

 

 • Hotspot felállítása
  • Használhat Hordozható WLAN hotspot, hogy megoszthassa internetkapcsolatát egy másik telefonnal vagy eszközzel.
  • Menjen a Beállítások > Továbbiak > Megosztás és hord. csatl. pont.
  • A bekapcsolásához koppintson a Hordozható WLAN hotspot kapcsolóikonra.
  • Megjegyzés: A hálózatot Bluetooth vagy USB kapcsolaton is meg lehet osztani.
  • Ha most kapcsolja be először a hordozható WLAN hotspotot, kattintson a WLAN hotspot beállítása, hogy megtekintse vagy megváltoztassa a WLAN beállítás információit.
  • Megjegyzés: Mondja el a hálózat SSID-t és jelszót a barátainak, így ők is csatlakozhatnak a hálózatához.

 

 • Bluetooth beállítása
  • Menjen a Beállítások / Bluetooth menübe.
  • Kapcsolja be a Bluetooth funkciót.
  • A keresés automatikusan elindul, a közelben lévő és felfedezhető Bluetooth eszközök megjelennek a listában.
  • Amennyiben lejárt a keresési idő, a megjelenő almenüben manuálisan koppintson a KERESÉS parancsra.
  • Válassza ki a párosítani kívánt eszközt.
  • Szükség esetén adja meg a PIN kódot.

Google fiók beállítása:

A készüléken lévő egyes alkalmazások regisztrált Google fiókot igényelhetnek. A készülék teljes értékű használatához hozzon létre egyet. A Beállítások/ Fiókok/ Fiók hozzáadása menüben válassza ki a Google fiókot, majd adja meg az ott kért adatokat. Ezután beállíthatja a szinkronizációt is. A fiók törléséhez érintse meg a kívánt fiókot és törölje.

A Google Áruház felhasználása:

A Google Play Áruház a Google által kezelt alkalmazás, és tartalom tár. Elérhetőek ingyenes és fizetős tartalmak is. A fizetős tartalom csak a bankkártya adatok után lesz elérhető. Ügyeljen, hogy csak megbízható programot telepítsen a készülékre. Az itt letöltött alkalmazások frissülhetnek, és törölhetőek is.

Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben Ön megadja bankkártya adatait, és elfogadja a Google szerződési feltételeit, a letöltések plusz költséggel járhatnak Önnek. A Google Play áruházból letöltött bármely tartalomért az alkalmazás fejlesztője a felelős. Amennyiben ezek a programok esetleg kárt tesznek a készülékben, ezért a forgalmazó nem tud felelősséget vállalni.

Dátum és idő beállítása:

 1. Menjen a Beállítások> Dátum és idő menübe.
 2. Tegye a következők valamelyikét:
 3. A hálózati dátum és idő használatához jelölje be az Automatikus dátum és idő jelölőnégyzetet.
 4. A dátum és idő manuális beállításához törölje az Automatikus dátum és idő jelölőnégyzetet, majd koppintson a Dátum beállítása és az Idő beállítása lehet őségre.
 5. A hálózati időzóna használatához jelölje be az Automatikus időzóna jelölőnégyzetet.
 6. Az időzóna manuális beállításához törölje az Automatikus időzóna jelölőnégyzetet, koppintson, az Időzóna kiválasztása lehet őségre, majd válasszon egy időzónát.
 7. A 24-órás és 12-órás időkijelzés közötti átkapcsoláshoz jelölje be vagy törölje a 24 órás formátum használata jelölőnégyzetet.
 8. A dátumkijelzés formátumát a válassza ki a dátum formátumát lehet őségre koppintva lehet kijelölni.

Csengőhang beállítása:

Meg lehet adni a bejövő hívások, üzenetek és értesítések alapértelmezett jelzőhangját. Minden hangtípus hangerejét is be lehet állítani. Menjen a Beállítások> Hangprofilok.

Gyári alapértékek visszaállítása:

1. Menjen a Beállítások> Biztonsági mentés és visszaállítás> Biztonsági mentés és visszaállítás menübe.

2. Kattintson a TELEFON VISSZAÁLLÍTÁSA lehetőségre. Előtte készítsen biztonsági mentést az adatairól!

A készülék frissítése (OTA):

Amennyiben a készülék felkínálja a frissítés lehetőségét, eldöntheti, hogy kívánja-e telepíteni a legújabb szoftvert a telefonra. A gyári frissítések megakadályozzák a biztonsági problémákat illetve optimalizálnak. A frissítés letöltését érdemes WLAN hálózat segítségével elkezdeni, ügyeljünk arra, hogy a telefon töltöttsége 70% felett legyen. A frissítés alatt ne kapcsolja ki a készüléket, mert károsodáshoz vezethet. Külső szoftver telepítése esetén a készülék meghibásodhat, ami jótállásvesztéshez vezet.

Zenelejátszó:

A készülék zenelejátszó applikációval van előre telepítve. A belső memórián, illetve memóriakártyán behelyezett MP3 állományokat játszhat le a segítségével. Az applikáció automatikusan érzékeli Belépés után előadók, albumok és dalok szerint válogathatja szét a felmásolt zenéket. Létrehozhat lejátszási listákat is. Beállíthatja a kevert sorrendű és a folyamatos lejátszást. Zenelejátszás közben az állapotsorban, illetve a lezárt képernyőn is megjelennek

Kamera:

 • A Kamera alkalmazással fényképezhet és videofelvételeket készíthet.
 • A fényképezőgép ikonra kattintva fényképet készíthet.
 • A kamera ikonra kattintva videofelvételt készíthet.
 • A fényképezés vagy videofelvétel ikonra koppintva a Galéria alkalmazásban tekintheti meg a fényképeket és a videofelvételeket.
 • A Villám ikonra koppintva használhatja a Vakut.
 • A kicsi félkör-nyíl ikonra koppintva az elülső és a hátsó kamera között lehet választani.

FM Rádió: (készülékfüggő, nem minden típusban elérhető)

Az FM rádió működéséhez csatlakoztatott fülhallgatóra van szükség, amely nem a készülék alaptartozéka. Nyissa meg a programok között az FM rádiót. A>/ I/I

Ujjlenyomatolvasó: (készülékfüggő, nem minden típusban elérhető)

A Beállítások / Biztonság menüpontban állíthatja be az ujjlenyomatot. Ha látja az ujjlenyomat ikont, lehetősége van arra, hogy ujjlenyomatával azonosítsa magát, feloldja a telefont, vagy engedélyezze a vásárlást.

Ahhoz, hogy használjuk az ujjlenyomat olvasót, meg kell adnunk a saját ujjlenyomatunkat (egyszerre több ujjlenyomat megadása is lehetséges).

 • Adjon meg egy képernyő feloldási metódust (jelkód vagy PIN kód).
 • Lépjen az Ujjlenyomat /Ujjlenyomat hozzáadása menüpontba.
 • Helyezze az ujját az érzékelőre és emelje fel a rezgést követően.
 • Ismételje a műveletet – kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.
 • Rögtön ez után hozzáadhat újabb ujjlenyomatokat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kínai telefon Olcsó telefon
blog comments powered by Disqus
Garancia