Barion Pixel

Mint minden weboldal, a Smartos.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része. Az “Rendben” gomb lenyomásával elfogadja. További tudnivalókat a cookie-használatról Adatvédelmi Nyilatkozatunkban talál.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amit az elektromos fűtőpanelről, radiátorról tudni érdemes

Smartos.hu
2022. 09. 30. 13:39:58

Az utóbbi időben egyre gyakrabban halljuk, hogy a gázfűtés kiváltása fontos, nem csak a magas ár, de a kényelmesebb- egyenletesebb működés miatt is. Ha pedig napelemmel is rendelkezünk, akkor még környezetkímélőbb is a használata. De azt fontos, hogy tisztában legyünk az elektromos fűtőpanelek előnyeivel és hátrányaival is, ha vásárlás előtt állunk.

Egyre gyakrabban kérnek tőlünk ajánlatot, hogy nem csak lakásba vagy házba szeretnének elektromos radiátort, de üzlethelyiség vagy iroda fűtésére is.

 

Mit tud egy elektromos fűtőpanel, radiátor?

 

Ha ismerjük a régi olajradiátor működését, nem különbözik tőle nagyon egy modern elektromos változat sem. Kicsit hatékonyabb, kicsit kisebb, kicsit esztétikusabb, és kicsit okosabb. Az új típusú változatok falra szerelhetők a gyári konzollal, vagy épp hordozható is tud lenni a görgős lábaknak köszönhetően. A megjelenése a legtöbb lakásban, házban fel sem tűnik. A méreteit tekintve is kompakt, általában 4-6kg között mozognak, a teljesítmény függvényében. A fürdőszobába speciális, törölközőszárítós változat is elérhető, hasonló tudással, mint a sima fali vagy gurulós változatok.

A beüzemelés rendkívül egyszerű, és ez az egyik legnagyobb előnye, ugyanis csak bedugjuk a konnektorba és már használható is. A digitális termosztáton beállítjuk a kívánt hőfokot és ezt elérve lekapcsol a radiátor, és lecsökkenve ismét bekapcsol. Ez azt jelenti, hogy minden szobában, helységben szeparáltan tudjuk vezérelni a fűtésünket. Ez a lehető legtakarékosabb működés. Például, gondoljunk a hálószobára, nappal valószínűleg nem tartózkodunk benne, így felesleges azon a hőmérsékleten tartani, mint mondjuk a dolgozószobában (főleg home office esetén) vagy a nappaliban. Teljesen külön fűtési körként működnek.

De azért, hogy este meleg legyen, amikor belépünk a hálóba, tudjuk használni a modern elektromos radiátoroknál a beépített programozható, digitális termosztátot Noirot típusú radiátorunknál, vagy a még egyszerűbb WIFI-s okos beállításokat és a digitális termosztát a BVF CP1 okos fűtőpanelek esetén. Ezek most a legjobb fűtőpaneljeink. Így egyszeri beállítások után, automatikusan képes a felfűtésre megadott időpontokban.  A WIFI-s megoldáshoz a telefonos alkalmazásban is be tudjuk állítani a kívánt hőfokot, és időzíteni is tudjuk őket, de mindkét esetben van lehetőség a kézi beállításra is.

A hatékonyságot növeli az a funkció is, hogy ha épp szellőztetünk, és nem állítottuk le a radiátort, akkor a beépített ablaknyitás-érzékelő lekapcsolja a fűtést, így nem fogjuk az utcát fűteni. Ez az érzékelő be van építve a fűtőpanelbe, nagymértékű hidegebb levegő esetén aktiválja magát.

 

Milyen teljesítményű fűtőpanelre van szükségem?

 

A teljesítmény meghatározása egy kulcsfontosságú kérdés az elektromos radiátor kiválasztása során. Ha túl kicsit választunk, akkor folyton menni fog, mert nem tudja elérni a kívánt hőmérsékletet. Ha túl nagyot választunk, akkor feleslegesen sokat fog fogyasztani, igaz, hamarabb is lesz meleg.

A szükséges teljesítményt az épület falazata, hőszigetelése, belmagassága adja meg.

A fűtőpanelek 500W -1000W - 1500W -2000W -2500W teljesítménnyel vásárolhatók meg. Egy áltagosan szigetelt (B30-as tégla 5cm szigetelés) 10nm-es szobába, 2.6 méteres belmagassággal kb. 500W-os fűtőpanelre van szükség. Arányaiban ezzel érdemes számolni, de mindig érdemes eggyel nagyobbat választani, főleg ha nem csak kiegészítő fűtésként használjuk. Tehát egy 30nm-es nappaliba a számítás alapján 1500W elég lenne, de a nagy tér miatt vagy egy 2000W-osat érdemes választani, vagy 2db 1000W –os panelt, ha olyan az elrendezése.

 

Mennyit fogyaszt egy elektromos radiátor?

 

A fogyasztást a teljesítményből tudjuk kiszámolni. 1000W = 1 KW. Egy 1KW teljesítményű elektromos radiátor egy óra alatt 1KWh fogyasztással bír. Ez azt jelenti, hogy egy óra folyamatos használat alatt ennyi a fogyasztása. Nyilván a hőszigeteléstől és a kint hőmérséklettől függ, de napi 4-6 órával érdemes számolni, egy radiátor esetén, ha az adott hőmérsékletet szeretnénk tartani. Az elektromos fűtőpanelek véleményem szerint egyetlen hátránya ez. Míg egy modern klíma vagy hőszivattyú 1KWh áramból 3KW fűtőenergiát állít elő (Persze ez is függ a külső hőmérséklettől), addig egy elektromos radiátor 1KWh-ból 1KW fűtőenergiát állít elő. Cserébe jelentősen olcsóbbak, és nem kell szétfúrni hozzá az egész házat, valamint hangtalanok egy klímához képest, és karbantartási költségei sincsenek.

 

Rezsicsökkentés és az elektromos fűtőpanel kapcsolata

 

2022-ben jelentős gondot jelent sokaknak az energialimitek használata. A gáz jelenleg 7x –es, az áram 2x-es áron elérhető a limit felett. A limitet átlépve ezek brutális költségek a háztartásoknak és a cégeknek is. Korábban az volt a „mondás”, hogy villannyal fűteni 3x többe kerül, mint gázzal. (Most vegyük ki a klímát és hőszivattyút a számításból, mert az közel azonos, mint a gáz költsége.) Ez a limit alatt még most is így igaz.

De, az, aki átlépi a limitet gáz esetén, több, mint megfontolandó, az elektromos fűtés használata, még akkor is, ha ezzel átlépi az áram limitét. Hiszen, így is alacsonyabb lenne az emelt áramszámla, mint az emelt gázszámla. Érdemes ezt átszámolni. Valószínűleg a jövőben is az elektromos fűtési megoldások lesznek amelyekkel jobban járunk.

Akiknek a gáz limit felett van, azok az átmeneti időszakban (ősszel, tavasszal, de télen is rásegítéssel) egyszerűen és kényelmesen tudják használni a takarékos elektromos fűtőpaneleket, ezzel is jelentősen csökkentve a gázfogyasztást.

 

Összefoglalva a BVF CP1 és Noirot elektromos fűtőpanelek segítenek az energiafelhasználásunk optimalizálásában, okos funkciókkal, egyszerű kezeléssel a digitális termosztáton, vagy távvezérléssel WIFI-n keresztül. Akár lakásba, akár irodába, falra vagy hordozható formában kiváló választás lehet fehér, esztétikus megjelenésével. Több teljesítményű panel közül tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelőt.

 

Mindkét típus esetén 1+4 év gyártói garanciával tudja megvásárolni nálunk az elektromos radiátorokat ide kattintva.

 

BVF elektromos radiátor

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog